Ayervedisch arts

Gulshan Khurana

  • Ayervedisch specialist

Ayervedisch specialist


Ayurvedische geneeskunde

 

Wij heten de bezoekers van harte welkom op deze website, waarin wij hen kennis willen laten maken met de Ayurvedische Geneeskunde.

 

Oorsprong van de Ayurvedische geneeswijze

De Ayurvedische geneeswijze is oorspronkelijk ongeveer 6000 jaren geleden ontstaan in het oude India. Alle andere geneeswijzen zijn voortgekomen uit Ayurveda. Dit geldt voor zowel de reguliere Westerse geneeskunde als voor de Buddistische, Chinese en Griekse geneeskunde. Ook de Yoga-leer geworteld in Ayurveda.

Ayurveda is door de eeuwen heen verder ontwikkeld en ingeburgerd in het dagelijkse leven van de Indiase bevolking en hun levenswijze sterk beïnvloed in positieve zin.

De Ayurvedische Geneeswijze kan vele voordelen hebben voor de Westerse cultuur, zoals in Nederland, en wel omdat zij voor honderd procent mensvriendelijk is en het lichaam en de geest op een goede en verantwoorde wijze in balans brengen met elkaar.

De Ayurvedische arts

In India wordt door de overheid slechts één categorie volledig bevoegde universitair-opgeleide Ayurvedische arts/practitioner erkend, namelijk de aan de medische faculteit van de universiteit afgestudeerden, studierichting B.A.M.S. (Bachelor in Ayurveda Medicine and Surgery), welke studierichting in de plaats is gekomen van die onder de naam G.A.M.S. (Graduate in Ayurveda Medicine and Surgery).

Deze opleiding wordt verzorgd aan de verschillende universiteiten, welke speciaal door de   Indiase Overheid zijn opgezet met als doel het niveau van de kwaliteit van Ayurvedische leer, kennis en behandelingen te waarborgen. Deze opleiding heeft een duur van minimaal vijf jaar, waarbij  de student zes dagen per week (Maandag t/m Zaterdag) voltijd college dient te volgen. Tijdens deze colleges worden gedurende vijf jaren ongeveer dertig (30) vakken onderwezen op het gebied van:

  • Anatomie, fysiologie, farmacologie, materia medica, toxicologie,
  • Genealogie, pediatrie, chirurgie, KNO .

De nadruk wordt daarbij gelegd op zowel de theorie als de praktijk in relatie tot onder meer, polsdiagnose, panchakarma, basti dhara en massagetechnieken. Na het succesvol afronden van deze vijfjarige opleiding is de aankomende Ayurvedische arts verplicht tot het volgen van een éénjarige stage in een Ayurvedisch Academisch Ziekenhuis. Na voltooiing van deze universitaire studie wordt de student in India geregistreerd als bevoegde Ayurvedische Arts. Daarnaast behoort hij/zij te worden opgenomen in het Register van Artsen.

Voor zover bekend bestaan er zowel in als buiten India geen andere erkende universitaire Ayurveda opleidingen. De heer G.K. Khurana behoort tot een van de weinige volledig bevoegde Ayurvedische specialisten die deze geneeskunde in Nederland beoefenen. De heer G.K. Khurana heeft opleiding Ayurvedische geneeskunde en chirurgie genoten aan de M.D. universiteit te Rohtak Haryana  India en studeerde af in 1978. Na zijn studie heeft hij de Ayurvedische geneeskunde in India tot het jaar 1983 beoefend in New Delhi India.

Ayurvedische middelen (kruiden) zijn niet bestemd voor gebruik als zelfzorg. Het vaststellen van een diagnose en voorschrijven van middelen/handelingen voor het herstel van het evenwicht bij het individu (opheffen van dis-balans) dient te worden voorbehouden aan de ayurvedische arts . Deze is namelijk gedurende zijn vijfjarige studie aan de medische faculteit van de Indiase universiteit zowel theoretisch als praktisch grondig onderwezen in de kennis en het gebruik van de losse krachtige kruiden.

Alle formules zijn opgebouwd uit losse kruiden. Belangrijk is echter om er op te wijzen dat alle planten en kruiden hun eigen specifieke stoffen bevatten, welke hun eigen specifieke werking hebben in het menselijke lichaam. Kennis van ieder onderdeel van een plant en de  werking daarvan op het menselijke lichaam is noodzakelijk. Alhoewel van planten verschillende delen worden gebruikt kan het soms voorkomen dat slechts één bepaald deel, dan wel enkele delen, geschikt zijn voor de behandeling van het ziekteverschijnsel.

Ondeskundig gebruik van ayurvedische middelen kan de patiënt meer schade berokkenen. Daarom een belangrijk advies: Onderzoek of degene, bij wie u gaat voor behandeling volgens de ayurvedische geneeswijze bevoegd is, m.a.w. afgestudeerd is aan een daartoe officieel erkende onderwijsinstelling.

 

Beschikbaarheid
Donderdag
(Vrijdag)